"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Tuesday, March 19, 2024

LOMPAT TIKAM



Bahan2 Lapisan Bawah (Hijau)
πŸ’š 1 cwn tepung beras
πŸ’š 3 cwn air daun pandan (blend 10 helai daun pandan dgn 3 cwn air & tapiskan)
πŸ’š 1 sd teh air kapur
πŸ’š pewarna hijau

Bahan2 Lapisan Atas (Santan)
πŸ’› 1 cwn tepung beras
πŸ’› 3  1/2 cwn santan sederhana pekat
πŸ’› 1 sudu teh penuh garam halus

Bahan2 Air Gula
πŸ’š 2 kpg besar gula melaka
πŸ’š 1/2 cwn gula merah -x nk letak pun boleh je
πŸ’š 3-4 sd besar gula pasir
πŸ’š 2  1/2 cawan air
πŸ’š 2 helai daun pandan

Cara2 Membuatnya :
πŸ‘‰ Lapisan Bawah ~ Satukan semua bhn2 di dalam kuali. Masak di atas api sederhana. Kacau sentiasa hingga pekat, berkilat & meletup-letup tapi jgn terlalu pekat. Sudukan adunan setengah saja ke dlm acuan @ loyang. Ketepikan dl
πŸ‘‰ Lapisan Atas ~ Satukan semua bhn2 di dlm kuali. Masak di atas api sederhana. Kacau sentiasa hingga pekat, berkilat & meletup-letup tapi jgn sampai terlalu pekat. Sudukan ke atas lapisan bawah tadi & ratakan. Biarkan keras/set di dlm peti ais
πŸ‘‰ Air Gula ~ Satukan semua bhn2 di dlm periuk. Masak hingga semua gula cair.

No comments: