Bahan-Bahan:
Sotong saiz besarIsi Udang segengam
Telur 1 biji
Bahan Sos:
5 ulas Cili kecil4 sudu Gula
secubit Garam3 sudu Cuka makan
3 ulas Bawang putih2 ulas Bawang merah
2 sudu kecil tepung jagungsedikit air
Hirisan daun ketumbar
Bahan kisar utk inti:
1 ulas Bawang merah2 ulas Bawang putih
3 hirisan Halia
Cara-cara membuat inti:Hancurkan isi udang & Gaul dgn telur & bahan Kisar
Cara-cara menyumbat inti:
Sumbat inti tadi dlm sotong.Ambil lidi atau apa shj yg blh cucuk utk tutup sotong & kepala bersatu.
Cara-cara memasak sotong:Bakar sotong sumbat tadi,(sy guna pemanggang ajaib shj) kemudian bila sudah masak potong sedikit tp buat jgn bagi terpisah.
Cara-cara membuat sos:
Tumis semua Bahan. Masak sehingga mendidih kuahnya dan taburkan hirisan daun ketumbar.
Cara-cara hidangan:Curah sos cili di atas sotong, perahkan limau nipis& Siap utk dimakan. 😋
*** Bahan2 mengikut kuantiti sotong & saiz.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment